• Hoe je mixen voorbereiden voor mastering

  • Hieronder vind je een paar tips en aanwijzingen hoe je je mixes goed voorbereid voor mastering om zo tot het beste eindresultaat te komen.

    Probeer met je mix zo dicht mogelijk bij de gewenste sound te komen los van volume. Als je je mix vergelijkt met nummers die released zijn vergelijk dan op het zelfde afluistervolume. In de praktijk zul je je jouw mix dan wat harder moeten zetten dan de gereleasde track of andersom natuurlijk.

    Heel belangrijk is dat wat je ons aanlevert heel goed checkt. Beluister alle files helemaal voor dat je ze naar ons stuurt met een goede koptelefoon en check voor edit foutjes, lelijke begin of eindes, tikjes, overmatige ruis of distortion. Dus niet een offline mixdown doen en meteen doorsturen!

    Ok hier dan nog wat specifieke aanwijzingen:

    Info: Stuur gerust een tekst documentje mee waarin je beschrijft wat je hebt geprobeerd te bereiken met je mixes, waar je tevreden over bent en wat je graag beter had gezien en wat je referenties waren voor de mixes. In geval van een album willen we daarnaast ieder geval de volgende informatie:

    1. album volgorde
    2. album titel
    3. naam artiest/band
    4. ISCR code
    5. CD tekst indien afwijkend van de titels van album, nummer en artiest/band-naam hierboven.

    File format: Lever je mixen aan als .wav of .aif files. MP3 of andere gecomprimeerde formats zijn niet geschikt voor mastering. Let op, als een file ooit een mp3 is geweest en daarna weer tot .wav wordt geconverteerd is het kwaad wel al geschied, eens gecomprimeerde files zullen altijd ongeschikt zijn om verder te bewerken.

    Bit depth: Lever de files aan als 24 bit of 32 bit float files. Als het niet anders kan kunnen we ook werken met 16 bit files. Let op, als je opnames verschillende sporen van 16 bit zijn kan je mix output gewoon 32 bit float of 24 bit zijn! Alleen als je een stereo opname van 16 bit hebt die gemasterd moet worden kun je die gewoon in 16 bit aanleveren.

    Sample rate: Lever de files aan in de sample rate waarin is opgenomen en gemixt. Als je gewerkt hebt in 48Khz lever dan de mixes in 48 Khz. Wij zorgen dan voor de sample rate conversie.

    Peak levels: Met bit dieptes van 24 bit of meer is het niet zo belangrijk om voldoende level te hebben. Wees niet bang om tracks met peak levels van -20 dBfs aan te leveren. Eigenlijk is alles goed zolang je maar niet over de 0 dBfs heen gaat. Wel belangrijk is hoe je dat bereikt. Probeer je aan de volgende regels te houden:

    1. masterfader van je project altijd op 0 houden
    2. Als je mix clipt (over 0 dBfs heen gaat) trek alles wat terug in level. Houd de levels als je begint met mixen laag (bv peak -15 tot -12 dBfs) dan heb je goede kans dat als je klaar bent nog wat ruimte over hebt.
    3. Gebruik geen limiter of compressor op de masterbus om de levels binnen de perken te houden.

    Average levels: Wat regelmatig voorkomt is dat de mixen al heel veel compressie hebben en luid zijn als ze hier binnenkomen. Tegenwoordig passen de meeste streamingdiensten en ook bv YouTube loudness compensation toe. Dit houd in dat een luide track zachter afgespeeld wordt zodat hij net zo luid klinkt als een zachte track. Als je de volume ervaring wegneemt is het gevolg dat een hele luide track levenloos zal klinken en een zachtere track dynamisch. Nu is het natuurlijk zo dat sommige muziek nu eenmaal wat “constanter” moet klinken dan andere dus er zullen nog steeds verschillen zijn in hoe luid een master moet zijn. Wel is het zo dat in deze tijd gelukkig we niet een master moeten pushen om mee te komen in de concurrentie maar we kunnen werken aan hoe de muziek het beste tot zijn recht komt.

    Wat betekent dit voor jouw mix? Maak je geen zorgen om het volume. Wees terughoudend in master mixbus compressie. In zijn algemeen zal een mooie dynamische mix het beste uit de mastering komen.

    Mixbus processing: Zoals al eerder genoemd is een limiter op de mixbus een no go. Wat compressie kan natuurlijk maar doe dit alleen om de sound te beïnvloeden. Doe het niet om meer level te genereren.

    Als je een mix naar mensen wil sturen om te laten luisteren kun je best tijdelijk een limiter op de master zetten die er een paar dB afhaalt en de mix wat op volume brengt maar haal deze er uiteindelijk weer af. Als je meer gedaan hebt dan alleen limiting om een master te simuleren en je bent tevreden over deze sound kun je altijd naast de unprocessed files ook jouw luistermixes meesturen als referentie.

    Lengte van je files: Een fout die regelmatig voorkomt is dat er te weinig ruimte voor en na de muziek op de file zit. Zorg ervoor dat de audio file een paar seconden voor het eerste geluid klinkt begonnen is en dat er ruim voldoende uitklank aan het einde is. Liever een file wat 20 seconden te lang is dan een afgekapte reverb aan het einde of een ontbrekende attack van de eerste kickdrum.

    File names: Het is handig als de nummers al in de juiste volgorde staan en de juiste titel hebben (incl. hoofdlettergebruik). Vervolgens kun er nog een extensie aan toevoegen die bv een mix versie en/of andere versie aangeeft. Het zou er dus zo uit kunnen zien:

    01 Great Song mx2.wav

    02 Better Song mx4.wav

    03 The Greatest Song on Earth mx25.wav

    01a Great Song mx2 instr.wav

    02a Better Song mx4 instr.wav

    03a The Greatest Song on Earth mx25 instr.wav

    Output: Het kan zo zijn dat er verschillende masters gemaakt worden toegespitst op hun toepassing. Het is dus belangrijk van te voren af te stemmen welke versies jij nodig hebt. Standaard leveren wij een master op als 16 bit 44.1 Khz file (CD kwaliteit en geschikt voor online distributie). Op aanvraag zijn meerdere formats mogelijk, let op dit heeft soms een meerprijs. Denk aan de volgende mogelijkheden:

    • Hi res file (een versie in hogere bit diepte en mogelijk sample rate)
    • Vinyl master
    • DDP (nodig als je fysieke cd’s gaat laten maken)
    •  Andere audio formats zoals mp3 of flac

    Stem mastering: Een andere mogelijkheid is stem mastering. Het kan zo zijn dat je niet helemaal happy bent met de resultaten van je mixes of dat je het gevoel hebt dat er meer uit te halen is in een professionele studio maar niet de hele mix wil uitbesteden en zelf de basis leggen. In dat geval kan stem mastering een mogelijkheid zijn. Let op stem mastering is wel duurder dan een normale stereo mastering.

    Bij stem mastering doe je gewoon je normale mix. Als het moment daar is om de mix aan te leveren wordt de muziek in logische stems opgesplitst. In plaats van een mix down in een keer doe je een aantal stereo stems apart door ze op solo te zetten. Bijvoorbeeld drums, bass, keys, gitaren, lead vocals, backing vocals en effects/reverbs. Als al deze stereo stems op gelijk volume samengevoegd worden heb je dan jouw mix weer.

    Met stem mastering zijn er dus meer mogelijkheden om correcties of sound enhancements te doen om dat bv een EQ aanpassing of compressie op de drums geen effect heeft op de andere componenten.

    Neem contact op als je stem mastering overweegt, dan kan er een offerte gemaakt worden en kunnen we samen afstemmen welke en hoeveel stems er nodig zijn voor jouw muziek.

     

    Terug naar mastering