• Nieuwe studio monitors

  1 februari 2018 | Blog
 • Nearfield studio monitors

  Studio monitoren zijn voor een audio engineer als de lens van een fotograaf. Alles wordt beoordeeld door de weergave van de studio monitoren. Ze moeten een reëel en accuraat beeld geven en niet perse heel mooi klinken van zichzelf. Als de muziek en mix mooi is mogen ze pas mooi klinken!

  Audio engineers moeten hun studio monitoren ook goed kennen en weten hoe de weergave vertaald naar de wereld buiten de studio (uiteraard heeft de akoestiek in de control room daar ook een grote invloed op maar dat is voor een andere keer). Omdat je monitor speakers zo goed moet leren kennen verander je niet graag van studio monitoren. Toch werd ik een soort van gedwongen om te veranderen, een van mijn 10 jaar oude Adam P33a near field monitors ging kapot en het was niet mogelijk om deze snel te laten repareren.

  Op zoek naar iets nieuws dus! En meteen zoeken naar iets wat weer een niveautje hoger is. Naast de near field monitors hebben we hier in de studio de mains, de grote Genelec 1038b 3 weg monitors die in de muur gebouwd zijn en de Avantone 1 weg luidsprekers. De nearfields worden het meest gebruikt en zijn zeer belangrijk voor al het opname mix en master werk.

  Ik wilde het liefst een 2 weg systeem om ervoor te zorgen dat ze geen overlappende crossovers met de Genelecs zouden hebben. Verder waren de eisen d best mogelijke vertaling (neutraal), goede bass weergave en niet vermoeiend om lang op te werken. Na research en verschillende studio monitoren beluisterd te hebben kwam ik bij de PSI A21m uit. Niet het meest spannend om te zien maar bekend om de zeer neutrale weergave en daardoor goed vertaling. Na beluistering bij Helios was ik enthousiast en ik kon een paar op test in de studio krijgen.

  In het werk blijkt pas echt wat je aan een monitor hebt. Hij voldeed aan alle eisen alleen vond ik het lastig om enthousiast te kunnen raken over de sound. Het was goed dat je "hard moest werken" om een goede mix te krijgen alleen zelf als ie optimaal was belld het in de midrange een beetje "in de monitor".

  Ik had al gehoord dat er een nieuwe versie van de PSI A21m out zou komen en Helios liet me weten dat ze de V4 versie binnen hadden gekregen. Mijn verwachting was dat het verschil niet erg groot zou zijn maar ik besloot toch naar Helios te gaan en ze direct naast de V3 te vergelijken.

  Toen we de V4 aanzette hoorde ik direct verschil, mijn kritiek op het niet tot leven komende midrange was voorbij! Deze speakers hadden al het goede van de vorige maar een veel fijnere midrange en een nog strakker laag. Ik was verkocht!

  Nu dus bij Studio peggy51: PSI A21m V4!