• U47 buizen microfoon

  17 februari 2017 | Blog
 • De U47 replica van Flea bij Studio peggy51

  De Neumann U47, de legendarische buizen microfoon werd in 1947 geïntroduceerd. Deze microfoon was gebaseerd op de Telefunken VF14m buis. Nadat deze buis eind jaren vijftig uit productie is gegaan is de U47 in 1965 uit productie genomen. Voor vervanging werden aanpassingskits geleverd en Telefunken levert nog steeds een U47 (in licensie) met deze aangepaste buis.

  De U47 stond bekend om zijn "forward sound" en prachtige extensie in het laag.

  Een echte originele U47 is dus eigenlijk niet meer te koop en de meeste vintage U47 hebben inmiddels een aanpassing naar een andere buis of hebben een buis die destijds afgekeurd was.

  Ik heb daarom gekozen voor een Flea 47. Flea heeft deze microfoon ontwikkeld om zo dicht mogelijk bij de originele U47 te komen zowel qua sound als qua looks. De Flea47 gebruikt een EF12 buis.

  Ik heb de microfoon nu al bij een paar sessies ingezet, voor sax, drum overheads en vocals. Ik ben erg enthousiast! De microfoon is heel gelijkmatig qua frequentiecurve en laat zich daardoor heel goed positioneren. Het blijft natuurlijk zo dat deze microfoon niet voor elke zanger(es) werkt en gelukkig hebben ik hier nog een brede lijst aan alternatieven. 

  Grappig detail is nog dat de inzet van U47 voor close vocal opnames destijds heel omstreden was. Met zijn helder upfront geluid kwamen de vocals flink naar voren wat door sommige "golden ears" engineers in die tijd als misbruik gezien werd. De opvolger U67 was ook minder forwards klinkend. Nu is die sound erg geliefd en is deze microfoon dan ook erg geliefd.